Τα σκάφη είναι ασφαλή στο λιμάνι, ωστόσο, δεν κατασκευάστηκαν για αυτό τον σκοπό!

Η ιστιοπλοΐα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, δημοφιλείς, και συναρπαστικές

θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς συνδυάζει την επαφή με τη φύση, με την ήπια σωματική άσκηση και την κοινωνική διασύνδεση.

 

Η προτροπή ενός ατόμου με κινητικές δυσκολίες να ασχοληθεί με μία δραστηριότητα, όπως η ιστιοπλοϊα, ενδέχεται αρχικά να προκαλέσει έκπληξη ίσως και φόβο. Είναι ανθρώπινη αντίδραση, ειδικά μάλιστα εάν δεν έχετε πρότερη εμπειρία.

 

Ίσως γνωρίζετε ότι η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης ενδέχεται να συνοδεύεται όχι μόνο από κινητικές δυσκολίες αλλά και από προκλήσεις στη διατήρηση της αυτονομίας. Στοιχεία που έχουν βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση επιλέγουν να ζουν, αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και σχετίζονται με τους άλλους.

 

Ίσως επίσης γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης θεωρούνται μία από τις κύριες αιτίες για τη μειωμένη ποιότητα ζωής για άτομα που ζουν με τη νόσο.

 

Ευτυχώς, η τακτική άσκηση και η συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες αναψυχης είναι αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας για την κατάθλιψη και τις συνοδές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την πολλαπλή σκλήρυνση.

 

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ψυχική ανθεκτικότητα των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως:

ο αριθμός των θετικών εμπειριών που συνδέονται με τις προσωπικές αξίες

η αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση

η αποδοχή της διάγνωσης και

το αίσθημα προσωπικού ελέγχου στις προκλήσεις της νόσου.

 

Όλα τα παραπάνω, συνδυάζονται στα θεραπευτικά οφέλη της ιστιοπλοΐας! Η Ελλάδα, με τα καταγάλανα και ασφαλή νερα της, τις όμορφες ακρογιαλιές και τον ήπιο καιρό προσφέρεται όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο για μία τέτοια μοναδική εμπειρία. Το θρόισμα της ροής του νερού πάνω στο σκάφος, ο δροσερός αέρας στο κατάστρωμα, όσο τα πανιά ανοίγουν, ο παφλασμός των κυμάτων στην κουπαστή προσφέρουν μοναδική ηρεμία, αίσθημα ελευθερίας, ανεξαρτησία, δρα αγχολυτικά και βελτιώνει την ικανότητα των συμμετεχόντων να αντιμετωπίζουν τις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής

 

Η ιστιοπλοΐα προσφέρει στους συμμετέχοντες μία έντονη εμπειρία αλλαγής.

Ειδικότερα για τα άτομα που ζουν με μία χρόνια νόσο, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, τα οφέλη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς ενισχύεται η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η αυτοπεποίθηση, ενδυναμώνονται οι διαπροσωπικές δεξιότητες, αποκτώνται τρόποι διαχείρισης του στρες και καλλιεργείται μία ζωή γεμάτη νόημα και πλούσια σε θετικές εμπειρίες. Εσείς, θα κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας;

 

 

Σοφία Θεοδώρου, Ψυχολόγος

Μέλος ΔΣ της ΕΕΣΚΠ, Υπεύθυνη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής μέριμνας

MSc στην εφαρμοσμένη άσκηση & ψυχική υγεία, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Ειδικευμένη στη ψυχοθεραπεία οικογένειας και ζεύγους