Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε: Σωματική άσκηση & Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η άσκηση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μη φαρμακευτικές θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ακόμα και όταν το σώμα αισθάνεται τόσο κουρασμένο που δεν υπάρχει ενέργεια να κάνει οτιδήποτε, η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο.

 

Πολλοί ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση αποφεύγουν την άσκηση διότι πιστεύουν πως το αίσθημα κόπωσης θα είναι εντονότερο έπειτα από άσκηση ή ότι μπορεί να επιδεινωθεί η γενικότερη κατάσταση τους.

 

Ωστόσο τα αποτελέσματα ερευνών μας έχουν αποδείξει το αντίθετο! Η συστηματική συμμετοχή ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε προγράμματα συστηματικής άσκησης επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

  1. Βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και μυϊκή δύναμη
  2. Αυξάνει τη μυϊκή συναρμογή και ισορροπία και αντίστοιχα μειώνεται ο κίνδυνος για πτώσεις
  3. Μειώνει το οξειδωτικό στρες και φλεγμονή που εμπλέκονται στην παθογένεια της ασθένειας
  4. Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και αυξάνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση
  5. Βελτιώνει τη ψυχική διάθεση και μειώνει την κατάθλιψη

 

Όλα τα παραπάνω οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει με τη συμμετοχή του σε προγράμματα συστηματικής άσκησης συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς οι ασθενείς μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Ιδιαίτερα η άσκηση και τα αθλήματα που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους έχουν ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία.

 

Δυστυχώς, τα τελευταία 130 έτη η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει στην άνοδο της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά 0.85oC [1]. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αποτελεί απειλή και έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία [1], καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε θερμό περιβάλλον προκαλεί θερμική καταπόνηση και δύναται να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών και αναπνευστικών επιπλοκών [2].

 

Γεγονός που αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έκθεση στη ζέστη. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, κάθε φορά που η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται έστω και κατά 0.5oC, αντιμετωπίζουν προσωρινά επιδείνωση των νευρολογικών τους συμπτωμάτων και έντονη κόπωση. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο από την έκθεση τους σε θερμό περιβάλλον αλλά ακόμη και από ένα ζεστό μπάνιο, μία κατάσταση γνωστή που έχει περιγραφεί και ως σύνδρομο Uthoff’s [3].

 

Ως συνέπεια πολλές φορές οι ασθενείς αποφεύγουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος τους π.χ. άσκηση. Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων συστήνεται στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος τους [3] .

 

Τα προϊόντα ψύξης απαιτούν για τη ψύξη τους νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε πριν ή και κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Ενεργοποιούνται με κρύο νερό που είναι συνήθως στους 10oC. Ωστόσο και νερό στους 20oC μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Το αίσθημα που προκαλούν είναι ευχάριστο.

 

Συνήθως η ψύξη τους διαρκεί μέχρι και 2 ώρες και μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας.

 

Ιδιαίτερα τα καπέλα ψύξης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και προσιτά για όλους. Είναι εύκολα στη χρήση και όμορφα στην εμφάνιση.

 

Ασκηθείτε άφοβα και απολαύστε μία καλύτερη ζωή!!!

 

Αντωνία Καλτσάτου, PhD, Ερευνήτρια του Παν/μιου Θεσσαλίας και Διδάσκουσα Τμ. Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΦΑΑ, Π.Θ.

 

 

Βιβλιογραφία

  1. IPCC, 2014: Summary for Policymakers. In: Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change., C. Cambridge University Press, United Kingdom and New York, NY, USA., Editor.
  2. Braga, A.L., A. Zanobetti, and J. Schwartz, The effect of weather on respiratory and cardiovascular deaths in 12 U.S. cities. Environ Health Perspect, 2002. 110(9): p. 859-63.
  3. Kaltsatou, A. and A.D. Flouris, Impact of pre-cooling therapy on the physical performance and functional capacity of multiple sclerosis patients: A systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: p. 419-423.