Εμμηνόπαυση

  • Κόπωση.
  • Ακράτεια.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Κυκλοθυμία.
  • Ευαισθησία στη ζέστη.

Το πιο πιθανό είναι ότι αναγνωρίζετε όλα τα παραπάνω ως συμπτώματα της ΣΚΠ. Και βέβαια είναι αλλά μπορεί επίσης να αποτελούν και φυσιολογικά συμπτώματα της μέσης ηλικίας των γυναικών – της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κλινική Εμμηνόπαυσης του Γενικού Νοσοκομείου της Οτάβα του Καναδά, το 85% του γυναικείου πληθυσμού έχει κάποιες ενοχλήσεις αλλά μόνο το 25% έχει τέτοιες ενοχλήσεις που να καταφύγει στο γιατρό.

Οι εξάψεις είναι η κυριότερη αιτία για την οποία οι γυναίκες συμβουλεύονται το γιατρό τους. Την ίδια δυσκολία, κατά κύριο λόγο, επεσήμαναν κι οι 30 γυναίκες με ΣΚΠ που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της εφημερίδας MS Canada.

Οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι, με τις εξάψεις, αισθάνονται όπως ακριβώς μετά από πυρετό ή όταν κάνει ζέστη κι έχει υγρασία. Εξαντλούνται δηλαδή και ακινητοποιούνται. Μια άλλη δυσκολία είναι η διαταραχή του ύπνου, τη στιγμή μάλιστα που ο ύπνος χωρίς διακοπή είναι κάτι απαραίτητο για τη ΣΚΠ.

Οι περισσότερες γυναίκες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ήταν πραγματικά απογοητευμένες από την έλλειψη έρευνας στον τομέα της εμμηνόπαυσης, γιατί βρίσκονται σε αδιέξοδο μιας και τα συμπτώματα της ΣΚΠ και αυτά της εμμηνόπαυσης συμπίπτουν και δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Οταν σε κάποια συνάντηση μια γυναίκα ρώτησε τι θα μπορούσε να κάνει για να μην ξυπνάει τη νύχτα από την εφίδρωση λόγω των νυχτερινών εξάψεων, η μόνη απάντηση που πήρε ήταν τρανταχτά γέλια.

Τέτοια αντίδραση είναι συνηθισμένη. Αυτό που συνήθως αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν καταφεύγουν στο γιατρό τους είναι γέλια, σήκωμα των ώμων, αδρανή βλέμματα ή αόριστες απαντήσεις, γιατί καμία έρευνα δεν γίνεται σ΄ αυτόν τον τομέα κι επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία.

Μερικές γυναίκες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πίστευαν ότι τα συμπτώματα της ΣΚΠ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είπε ότι δεν κατάλαβε καμία διαφορά. Σε δύο γυναίκες επίσης απαγορεύτηκε να κάνουν ορμονοθεραπεία λόγω ΣΚΠ. Αυτό όμως δεν υποστηρίζεται από μια μικρή έρευνα που έγινε σε μια κλινική εμμηνόπαυσης του Λονδίνου.

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 19 γυναίκες και, με μικρή πλειοψηφία, όσες δεν έκαναν ορμονοθεραπεία δήλωσαν ότι τα συμπτώματα της ΣΚΠ χειροτέρεψαν με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Το 25% των γυναικών που έκαναν ορμονοθεραπεία βρήκαν ότι τα συμπτώματα σταθεροποιήθηκαν ή και καλυτέρεψαν (75%). Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι γυναίκες με ΣΚΠ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση, αν παίρνουν κορτικοειδή φάρμακα χωρίς να κάνουν ασκήσεις γυμναστικής με βαράκια. Πολλές από τις γυναίκες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δεν έκαναν ορμονοθεραπεία είτε γιατί δεν τους τη σύστησε ο γιατρός είτε γιατί πίστευαν ότι δεν τη χρειάζονται ή ακόμη γιατί νόμιζαν ότι χειροτέρευε την κατάστασή τους. Οι γυναίκες αυτές, εκτός από την ορμονοθεραπεία, υπέδειξαν και τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως την άσκηση, τη δίαιτα, τη χαρά για ζωή, την αυτοσυγκέντρωση, τα δροσερά ντους, το βελονισμό και τις βιταμίνες.

Δυστυχώς υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση στο θέμα αυτό κι οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μάχονται “με την εμμηνόπαυση, τη ΣΚΠ και τον εαυτό μου και όλα αυτά ανακατεμένα”, όπως ανέφεραν μερικές.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν την επίδραση των ορμονών στη ΣΚΠ και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μικρή έρευνα-πιλότος στην Καλιφόρνια, την οποία χρηματοδότησε η ΜS Society των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα ανοσοκατασταλτικά κύτταρα των γυναικών με ΣΚΠ αποδεσμεύουν χημικές ουσίες – που εξαρτώνται από το ποσοστό μιας οιστρογόνου ορμόνης – που είναι ικανές να αλλάξουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μας βοήθησαν να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες ρυθμίζουν τη δράση του ανοσοποιητικού και το πως επηρεάζουν την πορεία της ΣΚΠ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου οι ώσεις είναι σπάνιες.

Πολλές ερωτήσεις μένουν αναπάντητες ακόμη, όπως το γιατί το ποσοστό των γυναικών που παθαίνουν ΣΚΠ είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών ή το πως επιδρά, αν επιδρά, στη ΣΚΠ η μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Τέλος, το γιατί κι οι άνδρες βιώνουν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Ελπίζουμε ότι μελλοντικές έρευνες θα δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά.