Συχνές ερωτήσεις

Έχουν σχέση οι ουρολοιμώξεις με τη ΣΚΠ;

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές στα άτομα με σκλήρυνση. Μπορεί να μην μας δίνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικές), αλλά μπορεί να είναι συμπτωματικές προκαλώντας πόνο, τσούξιμο και πυρετό ,και συνήθως οφείλονται στην αδυναμία της κύστης να αποβάλλει εντελώς τα ούρα δηλαδή την κατακράτηση των ούρων. Τα ούρα που μένουν αποτελούν ιδανική “τροφή” και έδαφος για τους μικροοργανισμούς. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της διαταραγμένης λειτουργίας της κύστης ενώ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μία ήδη προβληματική κύστη. Είναι σχετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν αφού τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για να τις θεραπεύσουν ενώ η πρόγνωση διαφέρει από άτομο σε άτομο

Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ;

Οι διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί ,είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος για το άδειασμα της κύστης και μειώνει τη πιθανότητα ουρολοίμωξης από κατακράτηση των ούρων. Με κάθε αυτοκαθετηριασμό σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να εισάγουμε μικρόβια στην κύστη. Αυτός ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μικρότερος με τους αυτοκαθετηριασμούς παρά με το μόνιμο καθετήρα. Εάν έχουμε μόνιμο καθετήρα θα πρέπει να φροντίζουμε να τον κρατάμε καθαρό, όπως επίσης και τον ουροσυλλέκτη. Η οξινοποίηση των ούρων είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χορήγηση βιταμίνης C, (να πίνουμε για παράδειγμα πολλούς χυμούς πορτοκαλιών.)

Υπάρχει κάποιο φάρμακο για την συχνουρία ;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δούμε από πού προέρχεται η συχνουρία. Προέρχεται από μία “ευερέθιστη” σπαστικού τύπου κύστη με αδυναμία να αποθηκεύσει τα ούρα , προέρχεται από μία άτονη “χαλαρή” κύστη με αδυναμία να αδειάσει τα ούρα ή από μία δυσυνεργική ,ασυντόνιστη κύστη; Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε κρατώντας ένα ημερολόγιο ούρησης για μία εβδομάδα ,σε συνδυασμό με τον ουροδυναμικό έλεγχο , αφού πρώτα συμβουλευθούμε τον ουρολόγο.

Η θεραπεία της σπαστικής κύστης αντιμετωπίζεται με φάρμακα που καθυστερούν τα μηνύματα πού προκαλούν το άδειασμα της, όπως το Ditropan, Probanthine, Tofranil, Ornade κ.α. Η χαλαρή κύστη αντιμετωπίζεται πολύ καλά με διαλείποντες αυτοκαθετηριασμούς, ενώ στη δυσσυνεργική κύστη πολλές φορές βοηθά το Lioresal

Πολλές φορές έχω ακράτεια την ώρα που κάνω έρωτα , τι μπορώ να κάνω ;

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε πρώτα απ’ όλα με τον/ την σύντροφό μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη κύστη μας. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά, ενώ παράλληλα χρειάζεται να φροντίζουμε την ατομική μας καθαριότητα και υγιεινή. Θα πρέπει πάντα πριν τη σεξουαλική επαφή να αδειάζουμε τη κύστη μας. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.