Αξιολόγηση των συμπτωμάτων Κάθε σύμπτωμα που έχουμε δεν οφείλεται απαραίτητα στη σκλήρυνση. Οι άνδρες για παράδειγμα μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα από τον προστάτη και οι γυναίκες κολπικές λοιμώξεις. Είναι σημαντικό όμως να ξέρουμε ότι η κατακράτηση ούρων , μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία στη καταστροφή των νεφρών μας και τη νεφρική ανεπάρκεια και αυτός είναι ένας λόγος να μην υποτιμάμε τα συμπτώματα μας και να μην τα αξιολογούμε από μόνοι μας, καλύτερα να αφήσουμε το γιατρό μας να ανακαλύψει την αιτία του προβλήματος.
Υγρά Είναι φυσιολογικό να σκεφτεί κάποιος, ότι περιορίζοντας τη ποσότητα των υγρών που πίνει , θα χρειάζεται να πηγαίνει λιγότερο στη τουαλέτα και σαν αποτέλεσμα θα έχει καλύτερο έλεγχο της ακράτειας του ή της συχνουρίας του. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Εάν δεν πίνουμε όσο πρέπει, γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις ουρολοιμώξεις . Αυτή η κατάσταση προκαλεί ερεθισμό της κύστης λόγω πολύ συμπυκνωμένων ούρων που από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν συχνουρία αλλά και ακράτεια.
Τα νεφρά μας και ο οργανισμός μας χρειάζεται 2-3 λίτρα νερό την ημέρα (1,5-2 μεγάλα μπουκάλια νερό ), για να λειτουργεί φυσιολογικά και αυτά πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα κατά την διάρκεια της δηλ. δεν είναι σωστό να πίνουμε 1 λίτρο νερό πριν να βγούμε έξω ή πριν να κοιμηθούμε γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουμε νυκτουρία ή και ακράτεια ακόμα.
Ίσως βοηθήσει να μειώσουμε το τσάι , τους καφέδες ή τις μπύρες εάν πίνουμε. Αυτές οι ουσίες προκαλούν συχνουρία, αλλά θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσουμε αυτά τα υγρά με κάποια άλλα ( νερό, χυμούς ,κ.λ.π.)
Διατροφή Η δίαιτα και η διατροφή είναι πολύ σημαντική, καθ’ ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει την δουλειά του νερού στον οργανισμό μας
* Μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να προκαλεί απόφραξη * Πιέζοντας τη κύστη μειώνει τη χωρητικότητα της και έτσι γεμίζει πιο γρήγορα προκαλώντας συχνουρία, επιτακτική ούρηση και ακράτεια * Τεντώνοντας τους μύες της βάσης της λεκάνης οδηγεί σε ακράτεια από προσπάθεια * Αλλάζοντας τη γωνία κλίσης του αυχένα (λαιμού) της κύστης οδηγεί σε ακράτεια από προσπάθεια
Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από αφθονία φρούτων, λαχανικών και ινών. Πιτυρούχες τροφές και δημητριακά θα πρέπει να συνοδεύουν το πρωινό μας , μέσα στο γάλα ή τη σούπα μας γιατί βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Η αφθονία υγρών επίσης βοηθάει σημαντικά την δυσκοιλιότητα.
Τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας που υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων είναι πάρα πολλά , αλλά προτού τα χρησιμοποιήσουμε είναι σκόπιμο να συμβουλευθούμε τον γιατρό μας. Το έντερό μας θα πρέπει να μείνει ανεξάρτητο από αυτά και θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια άλλη λύση.
Υγιεινή Κατάλληλα ρούχα, πάνες και συσκευές για την ακράτεια κυκλοφορούν πάρα πολλές στο εμπόριο και μάλιστα σε πολύ λογικές τιμές. Θα πρέπει να φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, αφενός γιατί προκαλείται δυσοσμία από τα ούρα, αφετέρου γιατί τα ούρα είναι τοξικά για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα (καλά είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τα μωρά) κρέμες κ.α. για την περιποίηση των ευαίσθητων περιοχών.