Τι συμβαίνει σε μένα?

Τα προβλήματα ούρησης στη ΣΚΠ οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην προσβολή της σπονδυλικής στήλης από την πάθηση. Έτσι :

  • η κύστη μπορεί να γίνει “ευερέθιστη”. Αντί να χαλαρώνει και να επιτρέπει το γέμισμα με ούρα, να κάνει συσπάσεις (σπαστικού τύπου κύστη).
  • μπορεί να χαθεί ο συντονισμός μεταξύ της σύσπασης της κύστης και της χαλάρωσης της βαλβίδας (σφιγκτήρα) της κύστης, μία κατάσταση που ονομάζεται “δυσυνέργεια”
  • μπορεί να διακοπούν τα μηνύματα που κατεβαίνουν από τον εγκέφαλο στην κύστη και το έντερο κι έτσι να έχουμε τη λεγόμενη άτονη κύστη που κατακρατεί ούρα.

Ως εκ τούτου η διαταραχή και τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσεις εξαρτώνται από το ποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει προσβληθεί από την πάθηση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Επιτακτική ούρηση – η ανάγκη να πάμε αμέσως στη τουαλέτα Συχνουρία – να πηγαίνουμε να ουρήσουμε περισσότερο από 5-6 φορές την ημέρα Δυσουρία – δυσκολία στο να αρχίσουμε την ούρηση Νυκτουρία — να ξυπνάμε το βράδυ για να πάμε να ουρήσουμε Ακράτεια — ακούσια απώλεια ούρων, (”βρεχόμαστε” χωρίς να το θέλουμε) Κατακράτηση ούρων — η κύστη δεν αδειάζει ολότελα με κάθε ούρηση και παραμένουν ούρα μέσα Αίσθημα ατελούς κένωσης — Αισθανόμαστε ότι η κύστη δεν άδειασε εντελώς μετά από κάθε ούρηση και ότι έχουν μείνει ούρα μέσα. Αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα της κατακράτησης ούρων.

Αν και το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η επιτακτική ούρηση και το πιο επικίνδυνο η κατακράτηση ούρων, όμως αυτό που ταλαιπωρεί και προβληματίζει είναι η ακράτεια ούρων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων :

Επιτακτική ακράτεια: Η ξαφνική επιθυμία να ουρήσουμε, αλλά δεν προλαβαίνουμε να κρατηθούμε, μέχρι να φθάσουμε στη τουαλέτα. Αυτό οφείλεται στην “ευερεθιστότητα” της κύστης. Εκείνη τη στιγμή η κύστη “σφίγγεται” (συσπάται), η βαλβίδα ανοίγει και τα ούρα πετάγονται έξω.

Ακράτεια από προσπάθεια: Οι μύες που περιβάλλουν τον αυχένα της κύστης χαλαρώνουν και δεν μπορεί πλέον η κύστη να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις. Έτσι, δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση, όπως φτέρνισμα, βήχας ή ορθοστασία, προκαλούν απώλεια ούρων.

Αντανακλαστική ακράτεια: Όταν η κύστη γεμίζει, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο. Στη ΣΚΠ. τα νεύρα που μεταφέρουν αυτό το μήνυμα μπορεί να έχουν βλάβη και το μήνυμα δεν φτάνει ποτέ στον εγκέφαλο. Η κύστη θα αδειάσει από μόνη της, χωρίς να το θέλουμε (ακούσια) και σε αυτή τη περίπτωση δεν θα καταλάβουμε από πριν ότι θέλουμε να πάμε στην τουαλέτα.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατακράτησης ούρων. Όπως ακριβώς ένα μπαλόνι που το γεμίζουμε με νερό, όταν γεμίσει και δεν χωράει άλλο, αρχίζει να υπερχειλίζει και χύνονται σταγόνες έξω, έτσι και η κύστη γεμίζει και σιγά -σιγά φεύγουν κάποιες σταγόνες ή έχουμε συνέχεια απώλεια ούρων.