Ορθοκυστικά

Μου φαίνεται ότι έχω κάποιο πρόβλημα με την κύστη μου. Πηγαίνω πολύ πιο συχνά στην τουαλέτα από ότι πήγαινα πριν. Μερικές φορές μάλιστα δεν προλαβαίνω καν να φτάσω στην τουαλέτα και βρέχομαι.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο (περισσότερο από 67%) τα άτομα με ΣΚΠ να παρουσιάζουν προβλήματα ούρησης.

Μερικές φορές μάλιστα η πάθηση εμφανίζεται ακριβώς με τέτοιου είδους διαταραχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι πάσχουν από ΣΚΠ έχουν και προβλήματα με την ούρησή τους.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως βασανιστικά και προκαλούν προβλήματα υγιεινής, ιατρικής και ψυχολογικής υφής, περιορίζοντας σημαντικά τις περισσότερες φορές τις κοινωνικές, επαγγελματικές και σεξουαλικές δραστηριότητες.

Τα περισσότερα προβλήματα ούρησης μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία και να αποφευχθούν οι επιπλοκές από το ουροποιητικό.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΣΤΗ

Τα ούρα παράγονται στα νεφρά μετά από φιλτράρισμα του αίματος και αποτελούν τις άχρηστες ουσίες που ο οργανισμός αποβάλλει. Από τα νεφρά κατεβαίνουν στην κύστη δια μέσου των ουρητήρων (δύο σωληνάκια πού συνδέουν τα νεφρά με την κύστη) και εκεί αποθηκεύονται. Ο κυστικός μυς ( που ιατρικά λέγεται εξωστήρας ), χαλαρώνει όσο η κύστη γεμίζει με ούρα, μέχρι περίπου τα 500 κ.εκ., ενώ η βαλβίδα -ή σφιγκτήρας- της κύστης παραμένει κλειστή, έτσι ώστε δεν χάνουμε ούρα. Όταν λοιπόν η κύστη γεμίσει με ούρα, τότε στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο που φθάνουν εκεί δια μέσου της σπονδυλικής στήλης. Ο εγκέφαλος, εάν θεωρήσει ότι είναι βολικό (εάν δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε κάποια τουαλέτα), αδειάζει την κύστη, εάν όχι, δίνει εντολή στην κύστη να περιμένει και εκείνη συνεχίζει να αποθηκεύει ούρα, ενώ η βαλβίδα της κύστης (σφιγκτήρας) συνεχίζει να είναι κλειστή. Όταν υπάρξουν οι ικανοποιητικές συνθήκες, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή και ανοίγει ο σφιγκτήρας της κύστης, η κύστη συσπάται και τα ούρα βγαίνουν δια μέσου της ουρήθρας.