Τι είναι Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι δράσεις που γίνονται ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)

 

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση  (MS) είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές σε νεαρούς ενήλικες και επιδρά στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως. Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω της φροντίδας κάποιου με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Τα περισσότερα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 40, με περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες  από τους άνδρες.

Η αιτία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης  δεν είναι ακόμη γνωστή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν  ορισμένες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο για τη σοβαρότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κάποιου ατόμου, την πορεία που ακολουθεί η νόσος και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θάμπωμα στην  όραση, αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών , μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης, κόπωση και ουρολογικά προβλήματα.

Για ορισμένα άτομα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπής και ύφεσης (που σημαίνει ότι βελτιώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιτεθεί από καιρό σε καιρό), ενώ για άλλους έχει προοδευτικό μοτίβο (που σημαίνει ότι επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα προβλήματα πολύ γρήγορα.

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις δράσεις του μήνα Μαΐου:

8 Μαΐου: Στο πλαίσιο του 16ου Αθλητικού Φεστιβάλ, η Ελληνική  Εταιρία για την ΣκΠ (ΕΕΣΚΠ) ως καλεσμένη και τιμώμενη από το Κολέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης μέσα από δράσεις με την συμμετοχή εθελοντών και φίλων, ενημέρωσε το κοινό, καθώς επίσης παρουσίασε ειδικό δρώμενο αναφορικά με την εξειδικευμένη γυμναστική που παρέχει στα μέλη της.

12-14 Μαΐου: Στο 8ο Διακλινικό Συμπόσιο για την ΣκΠ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική, η ΕΕΣΚΠ έλαβε τιμητική βράβευση από τους διοργανωτές του Συμποσίου παρουσιάζοντας ποικίλα project καθώς και την συνολική της δράση.

18 Μαΐου:  ώρα: 18.30, Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Διάγνωση, Θεραπεία και Καθημερινότητα», με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, στον φιλόξενο χώρο της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκη.

21 Μαΐου: Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα υπήρχε   ενημερωτικό stand καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα οφέλη της άσκησης και της διατροφής.

22 Μαΐου:

Πραγματοποιήθηκε  ενημερωτικό webinar, πανελλαδικής κάλυψης, αφιερωμένο στην ολιστική θεραπεία των ασθενών. Εξειδικευμένοι επιστήμονες στη διατροφή, τη ψυχολογία και τη διαχείριση ουρολογικών ζητημάτων συζητούν ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θέτουν ερωτήσεις και απορίες.

Στο πάρκο του Άη Γιώργη στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε διαδραστική εκδήλωση σε συνεργασία με την ομάδα “Lifewalkers” με τη διεξαγωγή πρωτοκόλλων άσκησης προσιτά για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό, από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

28 Μαΐου:  ώρα 19: 30 Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής από άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ακολουθεί μουσική εκδήλωση με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Κωστή Παπάζογλου, αφιερωμένη στους πάσχοντες από τη νόσο. Είσοδος ελεύθερη.

29 Μάϊου: ώρα  11:30  Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Κολυμβητήριο του Δήμου Καλαμαριάς, όπου  μαθητές σχολείου,  αθλητικοί σύλλογοι,  ασθενείς και κοινό  θα συμμετάσχουν σε κολυμβητική σκυταλοδρομία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει  ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης. Είσοδος ελεύθερη.

30 Μαΐου:

Στην  Πλατεία  28ης Οκτωβρίου του Δήμου Ηλιούπολης) (Αττική) , ώρα 10: 00 – 20:00  θα πραγματοποιηθεί πρωτότυπη δράση, στην οποία  θα κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Στην  Πλατεία Γεωργίου (Πλακάδα) στην Κέρκυρα ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στην οποία  θα κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό πρόγραμμα άσκησης από εξειδικευμένο γυμναστή καθώς και μουσικό δρώμενο στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τον φωτισμό των Δημαρχείων, μνημείων και άλλων εμβληματικών χώρων πανελλαδικά στις 30 Μαΐου με την στήριξη της ΚΕΔΕ.

Η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας  συντονίζει τις επιμέρους δράσεις και αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Ελλάδας στην Παγκόσμια Κοινότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερωθείτε σχετικά με τις επερχόμενες εκδηλώσεις:

Website: www.gmss.gr

Facebook page: https://www.facebook.com/greekmssociety/

Facebook group:  https://www.facebook.com/groups/gmssgr/

Instagram: gmss.gr

YouTube: Greek Multiple Sclerosis Society

 

Με την ευγενική υποστήριξη της

 

Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ