Σπουδαία εκδήλωση για την μουσική και άσκηση στην πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της μουσικής και της σωματικής άσκησης στην ψυχοσωματική ευεξία, ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπάκας «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» και της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Μέσα από τον συνδυασμό επιστήμης, άσκησης και τέχνης παρουσιάστηκε το πώς μια πολυδιάστατη προσέγγιση – πέραν της απαραίτητης φαρμακευτικής – μπορεί να προάγει την ευεξία του σώματος και της ψυχής, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας.

Μέσα από εισηγήσεις που ανέλαβαν οι Θεανώ Χειράκη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ70, μουσικός, μουσικοθεραπεύτρια MSc και Κωνσταντία Λάσκου, Μουσικολόγος MA, Μουσικοπαιδαγωγός MMEd, Μουσικοθεραπεύτρια MSc και με ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, αναδείχθηκε η θεραπευτική δράση της μουσικής στο ψυχοσωματικό γίγνεσθαι του ανθρώπου και κατ’ επέκταση σε πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ η Δρ. Αντωνία Καλτσάτου ανέλυσε γιατί η συστηματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ποιες πρακτικές στρατηγικές μπορούν να την ενισχύσουν.
Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε μόνο σε επιστημονικές παρουσιάσεις. Η ατμόσφαιρα γέμισε με ζωντάνια, καθώς η χορωδία του Συλλόγου «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» και αξιόλογοι μουσικοί χάρισαν αξέχαστες μουσικές στιγμές. Στο μουσικό μέρος της βραδιάς, η Δήμητρα Κωστίκα (φλάουτο) και η Θεανώ Χειράκη (πιάνο) παρουσίασαν έργα των Henry Mancini και Richard Rodgers και ακολούθησαν μεταγραφές έργων για πιάνο τεσσάρων χεριών των Francisco Garcia, Händel, Yiruma, Pink Martini και A. Piazzolla, βασισμένες σε τεχνικές μουσικοθεραπείας μέσω μουσικού κλινικού αυτοσχεδιασμού. Ο Κώστας Δριτσέλης παρουσίασε την πρωτότυπη σύνθεσή του για κιθάρα με τίτλο «Μανδρακούκος», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση της μικτής χορωδίας του Συλλόγου «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ», υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίας Λάσκου. Το πρόγραμμα της χορωδίας περιελάμβανε τραγούδια Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά-δημοτικά τραγούδια, πλαισιωμένα από ορχήστρα με τους: Δήμητρα Κωστίκα (φλάουτο), Θεανώ Χειράκη (πιάνο), Θωμά Μαυρατζά (κρουστά), Κώστα Δριτσέλη (κιθάρα).

 

Πηγή: trikalaculture.gr