Νέα Χρονιά, Νέοι Στόχοι

Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή
Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της και το ξεκίνημα μίας νέας δεκαετίας. Κάθε μέρα, μας προσφέρει 365 ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή.  Άλλωστε κάθε  νέα χρονιά έχει ένα δυνατό συμβολικό νόημα: δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσετε από την αρχή της προσπάθεια, τα όνειρα και τους στόχους σας. Ίσως ήδη έχετε διαβάσει αρκετά άρθρα με συμβουλές για μία καλή και πετυχημένη χρονιά. Το άρθρο έχει σκοπό να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι ακόμη μία έκθεση συνηθειών που θα αλλάξουν τη ζωή σας. Τα νέα είναι παρήγορα. Δε χρειάζεται κάνετε τίποτα που να μοιάζει ξένο και επιβεβλημένο για εσάς. Η συνταγή για μία ρεαλιστική στοχοθεσία είναι απλή: ένα κομμάτι χαρτί, ένα μολύβι, όνειρα, κατανόηση και θέληση.
Ίσως  η στοχοθεσία για τη νέα χρονιά, να ακούγεται αρκετά κλισέ και -μεταξύ μας-  ας παραδεχτούμε ότι ήδη μέσα στο πρώτο 3μηνο κάθε νέου έτους, βλέπουμε ότι μάλλον αυτό που άλλαξε δεν τίποτα άλλο από τη δέσμευση μας στους στόχους μας. Η δύναμη της συνήθειας ίσως είναι από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης κι αν κάτι μπορεί να τη «σπάσει», είναι μόνο μία νέα συνήθεια! Το 2020 λοιπόν, μπορεί να είναι διαφορετικό για εσάς. Μπορεί να σας εμπνεύσει για θετικές αλλαγές. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν ώστε οι επιλογές σας για το νέο ξεκίνημα του χρόνου, να είναι ακόμη πιο κοντά στις δικές σας ανάγκες και στις επιθυμίες σας.

Αναπροσδιορίστε την τακτική σας
Αναλογιστείτε το μοντέλο δράσης των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων. Προφανώς δεν έφτασαν τυχαία στο σημείο της επιτυχίας τους και φυσικά δεν τα κατάφεραν από τη μία στιγμή στην άλλη. Είχαν συγκεκριμένους και σαφείς στόχους. Χρειάστηκε επιμονή και προσπάθεια. Συντάξτε λοιπόν μία λίστα με τις επιθυμίες σας για τη χρονιά που υποδέχεστε και κάντε τις επιθυμίες στόχους σας. Κρατήστε τους στόχους σας γραμμένους σε ένα χαρτί και φυλάξτε το σε ένα σημείο που θα ανατρέχετε τις δύσκολες μέρες, όταν θα αναζητάτε μία εσωτερική πυξίδα. Δεσμευτείτε εσωτερικά στη λίστα αυτή και ετοιμαστείτε για μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές.

Μείνετε σε ρεαλιστικούς και σαφείς στόχους
Ξεκινήστε από τα απλά και μικρά. Εκεί βρίσκεται η δύναμη για το επόμενο βήμα. Αντικαταστήστε τους μακροπρόθεσμους και ασαφείς στόχους και επικεντρωθείτε στην καθημερινότητα σας. Στους μικρούς στόχους βρίσκεται η δύναμη για αλλαγή. Για παράδειγμα, αντί για τον στόχο «Να περπατήσω ξανά» στοχεύστε στο «Να κάνω περισσότερα βήματα στην πισίνα». Οι μικροί στόχοι είναι έξυπνοι γιατί φέρνουν άμεσα, ουσιαστικά αποτελέσματα ενώ παράλληλα, σας προφυλάσσουν από την απογοήτευση και την παραίτηση.
Δημιουργήστε την ομάδα σας
Μοιραστείτε τις επιθυμίες και τους στόχους σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Πέραν του ότι μπορούν να σας υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις σας τις δύσκολες στιγμές που θα παρεκκλίνετε, μπορούν και οι ίδιοι να σας υποστηρίξουν στην προσπάθεια σας. Μπορεί να είναι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ένας φίλος, ο/η σύντροφος, ο/η φροντιστής, ο/η θεραπευτής σας. Διαλέξτε τον σύμμαχο που θα σας συντροφεύσει για φέτος.

Επεξεργαστείτε, Αναλογιστείτε, Αναθεωρείστε
Οι στόχοι στην αρχή του έτους, δεν ωφελεί να τους αντιμετωπίζουμε ως ένα από τα πολλά πρέπει της ζωής μας. Είναι προσωπικές μας επιθυμίες και ανάγκες. Για αυτό το λόγο, έχει ουσία να επισκέπτεστε τη λίστα με τους στόχους σας, σε στιγμές που νιώθετε ότι απομακρύνεστε από τις αρχικές σας επιδιώξεις. Αν χρειαστεί, αναθεωρείστε και θέστε νέους, πιο ειλικρινείς στόχους. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε να αναλογίζεστε την πρόοδο σας σε σχέση με τους στόχους που σας ενδιαφέρουν και φυσικά να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε αλλαγή που καταφέρνετε.

Συνεχίστε να κοιτάτε μπροστά
Ο τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει. Θα έχετε πολλές επιτυχίες, αλλά θα υπάρξουν στιγμές που θα απογοητευτείτε ή τα πράγματα δε θα πάνε όπως τα υπολογίσατε. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, κατανοήστε τι σας δυσκολεύει και δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Για να βγείτε από το πρόβλημα, πάρτε απόσταση και δείτε τη μεγάλη εικόνα της κατάστασης. Από το να περιορίζεστε σε σκέψεις και αποτυχίες του παρελθόντος, αφεθείτε στην -χωρίς περιορισμούς- μελλοντική σας πρόοδο.

Να θυμάστε γιατί ξεκινήσατε
Η λίστα των στόχων σας αποτελεί τη γραπτή δήλωση των όσων αισθάνεστε σημαντικά στη ζωή σας. Όταν επισκέπτεστε τη λίστα αυτή, να θυμάστε τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι στόχοι είναι σημαντικοί για εσάς.  Η υιοθέτηση νέων λειτουργικών συμπεριφορών, γίνεται πιο ουσιαστική και διαχρονική όταν βασίζεται στα «θέλω» και αφήνει στην άκρη τα «πρέπει». Ό,τι κι αν επιλέξετε για τη νέα χρονιά μην ξεχνάτε ότι είναι όσα εσείς θέλετε, είναι οι αποφάσεις σας. Είναι ο νέος σας εαυτός.
Ας αφήσετε λοιπόν, πίσω όσα σας βαραίνουν στην καθημερινότητα σας και αναλογιστείτε τι θα κρατήσετε στις αποσκευές σας για το προσωπικό σας ταξίδι στο 2020. Το παρακάτω ποίημα ας συντροφεύει την πορεία σας:

«Πρόσεξε τις σκέψεις σου, γίνονται λέξεις.
Πρόσεξε τις λέξεις σου γίνονται πράξεις.
Πρόσεξε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες.
Πρόσεξε τις συνήθειες σου, γίνονται συμπεριφορά.
Πρόσεξε τη συμπεριφορά σου, γίνεται το πεπρωμένο»
           Λάο Τσε

Καλή χρονιά!

Θεοδώρου Σοφία, Ψυχολόγος MSc
Ειδικευμένη στη Συστημική Ψυχοθεραπεία