Η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες, μας καλεί να σταθούμε ψύχραιμα και υπεύθυνα σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας. Η αβεβαιότητα, ο εγκλεισμός, η καθημερινότητα που έχει αλλάξει, συνθέτουν το παζλ της ψυχικής έντασης, που λίγο ή πολύ όλοι βιώνουμε μέσα μας. Ίσως έχετε ακούσει το κάλεσμα για κοινωνική και ατομική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε στο σπίτι μας κρατώντας τους εαυτούς μας ασφαλείς αλλά παράλληλα σημαίνει ότι φροντίζουμε να παραμείνουμε υγιείς. Υγιείς σωματικά και ψυχικά. Οι παρακάτω ιδέες προσφέρονται για να κρατήσετε το πνεύμα και το σώμα σας σε ευεξία, τις μέρες που θα χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι.
Μείνετε ενεργοί
Προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο δραστήριοι γίνεται. Ενεργοποιήστε το σώμα και το πνεύμα σας κάνοντας ήπιες δραστηριότητες σε τακτική βάση. Κινηθείτε για τα καθημερινά του σπιτιού σας αλλά φροντίστε να εντάξτε στη ζωή σας ασκήσεις που θα τονώσουν την ευεξία σας. Υπάρχει πληθώρα βίντεο με εύκολες και ευφάνταστες σωματικές ασκήσεις για το σπίτι, ειδικά προσαρμοσμένες για άτομα με ΣκΠ. Σίγουρα θα βρείτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και … ξεκινήστε! Το αποτέλεσμα, πιστέψτε με, θα σας ανταμείψει πολλαπλάσια. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή και τον θεράποντα ιατρό σας.
Χαλαρώστε
Το να νιώθετε άγχος, στρες, φόβο, θυμό σε τέτοιες δύσκολες ώρες είναι απολύτως φυσιολογικό. Και ανθρώπινο. Δεν έχετε παρά να αποδεχτείτε τα όσα νιώθετε, ταυτόχρονα όμως να θυμάστε να καλοπιάνετε τον εαυτό σας, με την ίδια φροντίδα που θα το κάνατε για ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο. Εάν η ένταση που νιώθετε ξεφεύγει, τότε πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Καθίστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και μετρήστε 10 εισπνοές – εκπνοές. Αναπνεύστε βαθιά, να γεμίσουν τα πνευμόνια, το αίμα, το μυαλό σας οξυγόνο. Και εκπνεύστε μέχρι να διώξετε όλον τον αέρα -και τις άσχημες σκέψεις μαζί-από μέσα σας. Επικεντρωθείτε στις αναπνοές σας. Είναι μία άσκηση που χρειάζεται συγκέντρωση. Μετά από τις 10 επαναλήψεις, το σώμα και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονεί για αυτό το «άδειασμα».
Μείνετε ενωμένοι
Κακά τα ψέματα, ακόμη κι αν ορισμένοι από εμάς είμαστε μοναχικοί τύποι, ως ανθρώπινα όντα είμαστε βαθιά κοινωνικά. Είναι έμφυτη ανάγκη αλλά και επιθυμία μας να μένουμε ενωμένοι. Να αισθανόμαστε ενωμένοι. Το διαδίκτυο είναι με το μέρος μας στην προσπάθεια αυτή. Κάντε βίντεο-κλήσεις σε αγαπημένα πρόσωπα, σε φίλους και ανθρώπους που έχετε καιρό να τους ακούσετε. Δε φαντάζεστε πόση χαρά θα τους δώσει όταν δουν το όνομα σας στην οθόνη τους. Πόση χαρά θα πάρετε κι εσείς μέσα από τη μαγεία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ο καθένας μας έχει ανάγκη από νοιάξιμο και επικοινωνία. Και για να λάβουμε αυτό που ζητάμε, ο καλύτερος τρόπος είναι να το προσφέρουμε εμείς πρώτοι.
Διασκεδάστε μαθαίνοντας κάτι καινούργιο
Ξεχάστε τον καναπέ και την οθόνη της τηλεόρασης. Αυτός ο συνδυασμός σας οδηγεί 100% στην αδράνεια. Και η αδράνεια οδηγεί στην κατάθλιψη. Δεν είναι καιρός όμως για παραιτήσεις. Ακούστε ράδιο, αγαπημένα τραγούδια, δείτε ταινίες και ξεσκονίστε τα βιβλία σας και αν μάλιστα είστε βιρτουόζοι της τέχνης, χαρίστε μία όμορφη μελωδία στους γείτονες σας! Το ξέρατε ότι πολλά γνωστά θέατρα αναμεταδίδουν δωρεάν σπουδαίες παραστάσεις τους; Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν ενδιαφέροντα βίντεο με άπειρες θεματολογίες δημιουργικής απασχόλησης. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τα μαθήματα που τόσο καιρό σκεφτόσασταν;
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, υπάρχουν πολλές ιδέες και τρόποι να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς αλλά και υγιείς. Ίσως έχετε ακούσει τον όρο «Ψυχική Ανθεκτικότητα». Είναι ένας όρος ιδιαίτερα δημοφιλής στο χώρο της ψυχολογίας και αναφέρεται στη διαδικασία προσαρμογής του ατόμου σε μία δύσκολη κατάσταση που του προκαλεί στρες. Θυμηθείτε είναι διαδικασία, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δώσετε χρόνο στο βίωμα σας αλλά και να παραμείνετε ενεργητικοί ως προς τη διαχείριση του. Οι εξωτερικές προκλήσεις είναι αναπόφευκτες, ωστόσο η προσωπική σας εξέλιξη είναι δική σας επιλογή. Επιλέξτε το καλύτερο για εσάς. Να προσέχετε και να μένετε ασφαλείς.
Πηγή: mssociety
Θεοδώρου Σοφία, Ψυχολόγος MSc
Ειδικευμένη στη Συστημική Ψυχοθεραπεία