Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • Search
  • Menu Canvas
    • Αρχική
    • Περιοδικό
    • Νέα
    • Άρθρα
      • Δικαιώματα ασθενών
      • Παροχές
      • Σύγχρονα θεραπευτικά δεδομένα
      • Φαρμακευτικές αγωγές
    • Ρωτάτε – Απαντάμε
    • Ζώντας με ΠΣ
      • Οδηγοί
      • Προσωπικές ιστορίες
    • Video
    • Επικοινωνία
  • Θεσσαλονίκη: 2310 949 909
  • Αθήνα: 210 994 6733
  • Κρήτη: 2810 327 063
  • Κέρκυρα: 26610 40 735
  • Τρίκαλα: 6947 649 001
  • Τρίπολη: 2610 997 171
|
    Ακολουθήστε μας:
Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • Αρχική
  • Νέα
  • Περιοδικό
  • Άρθρα
    • Παροχές
    • Δικαιώματα ασθενών
    • Φαρμακευτικές αγωγές
    • Σύγχρονα θεραπευτικά δεδομένα
  • Ρωτάτε – Απαντάμε
  • Ζώντας με ΠΣ
    • Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα
    • Ready for MS
    • Προσωπικές ιστορίες
    • Οδηγοί
  • Video
  • Επικοινωνία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία

Homepage Άρθρα Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία
Άρθρα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία

25 Μαΐου, 2016
Από Ioannis Bouzikas
0 Σχόλιο
1360 Εμφανίσεις

Η κατανάλωση πουλερικών ενδέχεται να δρα προστατευτικά εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ που περιέχουν και το οποίο ως φαίνεται επηρεάζει τη δραστηριότητα μίας ομάδας κυττάρων του εγκεφάλου.

Η σχετική ανακάλυψη έγινε σε μελέτη στην οποία διερευνούσαν τη συσχέτιση ανάμεσα στα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ανέλυσαν δείγματα από ανθρώπους και ζώα με σκλήρυνση κατά πλάκας, βρίσκοντας στοιχεία ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάζουν εξ αποστάσεως τα αστροκύτταρα του εγκεφάλου.

Τα αστροκύτταρα είναι μία ομάδα κυττάρων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής και νευροεκφύλισης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο αναλόγως με τα επίπεδα της τρυπτοφάνης που κυκλοφορεί στον οργανισμό. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε υψηλότερα επίπεδα στο κρέας της γαλοπούλας και του κοτόπουλου (ιδίως στο κρέας του στήθους).

Τα επίπεδά της βρέθηκαν μειωμένα στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας ενώ, αντιθέτως, όταν τα αύξησαν οι ερευνητές σε ζωικά μοντέλα, η φλεγμονή στον εγκέφαλό τους μειώθηκε.

«Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν ως “τηλεχειριστήρια” της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο δρ Φρανσίσκο Χαβιέ Κιντάνα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα των βακτηρίων του εντέρου να παράγουν μικρά μόρια, ορισμένα από τα οποία έχουν την ικανότητα να ταξιδέψουν έως τον εγκέφαλο. Το εύρημα αυτό ανοίγει έναν επιστημονικό τομέα που έως τώρα ήταν άγνωστος: τον έλεγχο της εγκεφαλικής φλεγμονής μέσω του εντέρου».

Τα νέα ευρήματα, συνέχισε, δημιουργούν την προοπτική επινόησης ακόμα πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας, δεδομένου ότι οι ήδη υπάρχουσες ναι μεν βοηθούν ουσιαστικά τους ασθενείς, αλλά δεν οδηγούν στην ίαση.

Πέραν των πουλερικών, στις καλές πηγές τρυπτοφάνης συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά (λ.χ. γαρίδες, μύδια, χτένια), τα ψάρια (λ.χ. τόνος, σολομός, σαρδέλες, μπακαλιάρος), το κόκκινο κρέας κ.ά.

Πηγή: health.in.gr


Προηγούμενο
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία
Επόμενο
Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ 2016 Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Παρόμοια άρθρα

Έρευνα που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP)

Πάσχετε από Πολλαπλή Σκλήρυνση; Αν ναι, βοηθήστε την Ελληνική Εταιρία...

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους...

Μεταστοιχεία

  • Σύνδεση
  • Ροή καταχωρίσεων
  • Ροή σχολίων
  • WordPress.org
  • Επικοινωνία
  • Απόρρητο
  • Cookies
Gmss - Copyright 2023. Κατασκευή ιστοσελίδων EASYDOT CREATIVE
  • Περιοδικό
  • Παροχές
  • Δικαιώματα ασθενών
  • Φαρμακευτικές αγωγές
  • Σύγχρονα θεραπευτικά δεδομένα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SearchPostsLogin
Πέμπτη, 25, Μάι
Γραφείο Αττικής: Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 2023
Τρίτη, 23, Μάι
Δράση της Ελληνικής Εταιρίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης 
Δευτέρα, 22, Μάι
Webinar: Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Σάββατο, 20, Μάι
Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Τρίτη, 16, Μάι
Έρευνα που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP)
Πέμπτη, 11, Μάι
Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Τελετή έναρξης, με επίτιμη Αmbassador τη ΜΟΝΙΚΑ

Welcome back,