Επικαιροποιημένος Παγκόσμιος Άτλαντας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η Ελλάδα υστερεί σε αρκετούς τομείς

 

H τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του Άτλαντα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, εκδόθηκε στις 27 Απριλίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MSIF), με την συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων καθώς και Εταιριών για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με την ιδιαίτερη συμβολή της κ. Δήμητρας Καλογιάννη (μέλος Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ/μέλος MSIF) και του κ. Αναστάσιου Ωρολογά (πρόεδρος της ΕΕΣΚΠ/ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας) συμμετείχε τόσο στην παροχή, όσο και στην ανάλυση των στοιχείων.

 

Το δεύτερο μέρος της έκδοσης αυτής-το πρώτο είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοίνωσε 2,8 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο με ΣΚΠ, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη-αφορά την διάγνωση και την κλινική διαχείριση της νόσου.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η διάγνωση και διαχείριση της ΣΚΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας. Το 83% των χωρών έχει εμπόδια στην διάγνωση, ενώ οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της ΣΚΠ, δίνονται μόνο στο 75% της υφηλίου. Το ποσοστό των φτωχών χωρών που δεν έχουν τέτοια φάρμακα αγγίζει το 100%.

 

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στην παροχή υπηρεσιών σε αποκατάσταση, αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κόπωση και ο πόνος. Επίσης, η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού στον «παραγκωνισμό» της αποκατάστασης και της ολιστικής εικόνας της πάθησης, όσο και την μη ύπαρξη μητρώου για την ΣΚΠ, αποτελεί μαύρη κηλίδα για την Ελλάδα.

Σημαντική αποτελεί η παρέμβαση της ΕΕΣΚΠ μέσω της πίεσης της για την νομοθέτηση της ύπαρξη μητρώου για την ΣΚΠ από το 2005, με τον νόμο 3402.

 

Μείζον ζήτημα αποτελεί η οικονομική υποστήριξη των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση, υπαρκτό και στην Ελλάδα, καθώς μέρος μόνο των ασθενών δικαιούται επιδόματος, ενώ το κράτος παραβλέπει την χρόνια, ανίατη και απρόβλεπτη πορεία της πάθησης.

 

Στα θετικά της στοιχεία της χώρας μας θα πρέπει να προστεθεί ο μεγάλος αριθμός νευρολόγων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά και όσων έχουν εξειδικευτεί στην μελάτη και αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

 

Καθώς ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται στις 30 Μάϊου, η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας καλεί όσους ασχολούνται με την ΣΚΠ και κυρίως τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν τα ευρήματα της πολύ σημαντικής αυτής μελέτης, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.