Η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο Εαρινό Συνέδριο της EMSP

Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Ετήσιο Εαρινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP). Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας εκπροσώπησαν επίσημα ως ομιλητές  ο κος Αναστάσιος Ωρολογάς , η κα Δήμητρα Καλογιάννη  και η κα Βασιλική Γαροπούλου .

Ο κος Αναστάσιος Ωρολογάς, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Δ/ντής Α’ Ν/Κ ΑΧΕΠΑ και Πρόεδρος της ΕΕΣΚΠ αναφέρθηκε  πρώτα στις ιατρικές εξελίξεις που υπάρχουν  στο χώρο της έρευνας , της διάγνωσης και της αντιμετώπισης της ΣΚΠ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η 25χρονη πορεία της Ελληνικής Εταιρείας για τη ΣΚΠ. Πως  ξεκίνησε  , τι διεκδίκησε , τι προσφέρει στα μέλη της και ποιές είναι οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1992 έως σήμερα. Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την ΣΚΠ  ο κος Ωρολογάς αναφέρθηκε στον εορτασμό και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η κα Καλογιάννη στην ομιλία της αναφέρθηκε πως είναι να ζεις στην Ελλάδα έχοντας κάποια αναπηρία ( δυσκολίες στην προσβασιμότητα , στην εργασία , στις συναλλαγές με κρατικούς φορείς κ.α. ) . Επίσης μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και σε όλα αυτά που κατάφερε η Ελληνική Εταιρεία για την ΣΚΠ στην 25χρονη πορεία της να διεκδικήσει για τα άτομα με ΣΚΠ από το ελληνικό κράτος με νόμους  , προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, βελτιώνοντας την Ποιότητα Ζωής των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση και των οικογενειών τους.

Η κα Γαροπούλου παρουσίασε πρόγραμμα γυμναστικής για ενδυνάμωση και αποκατάσταση η οποία είναι απαραίτητη για άτομα με ΣΚΠ. Το πρόγραμμα της το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι σύνεδροι οι οποίοι μετά το πέρας της παρουσίασης  ενθουσιασμένοι συνομίλησαν μαζί της για περισσότερες πληροφορίες.

 

Χρυσούλα Ιωαννίδου

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΚΠ