Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μερικά χρόνια πριν η σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη της νόσου δεν θεωρείτο σημαντική. Νεότερες μελέτες όμως δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει επιβαρυντικό ή προστατευτικό ρόλο.
Γνωρίζουμε πλέον ότι η διατροφή σε συνδυασμό με τον τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή και αρνητικά τη φλεγμονώδη έκφραση της νόσου και συνεπώς την εξέλιξη της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παράλληλα η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να έχουμε πολλά οφέλη όπως:
- μείωση της κόπωσης
- διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
- διατήρηση της οστικής υγείας
- βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της κίνησης
- έλεγχος του σωματικού βάρους
Μια διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρια, άπαχο κρέας, και φυσικά αρκετή ενυδάτωση.
Η καλή ενυδάτωση είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και επομένως την υγεία και την ευεξία. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος απαιτεί νερό.
Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει νερό σε ποσοστό 60-70%.
Το νερό περιέχεται κυρίως στο αίμα, στους μυς, στα πνευμόνια και στον εγκέφαλο.
Ο οργανισμός χρειάζεται το νερό για να διατηρήσει την θερμοκρασία του, αλλά και να μπορέσει να διοχετεύσει μέσω του νερού ως μεταφορέας θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και στα όργανα.
Μια ακόμη σημαντική λειτουργία του νερού είναι η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, για την αποβολή μεταβολικών παραπροϊόντων, όπως και για την προστασία ιστών και οργάνων.
Τα άτομα που νοσούν από σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και με τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Η λύση βρίσκεται στην αρκετή πρόσληψη υγρών και όχι στη μείωση τους, που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων και πιθανές ουρολοιμώξεις.
Συνεπώς συστήνεται η κατανάλωση 8 με 10 ποτηριών νερού την ημέρα και η αποφυγή αλκοολούχων ροφημάτων που επιβαρύνουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Ακόμη ένα συχνό πρόβλημα στα άτομα που νοσούν είναι η δυσκοιλιότητα. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται με την επαρκή πρόσληψη υγρών και με την κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Συμπεραίνουμε ότι οι ασθενείς με ΣκΠ θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως άλλωστε και ο γενικός πληθυσμός. Το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουν την επαρκή ενυδάτωση μέσα στην ημέρα.
Δραγανιδάκη Λουκία, Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Bailey, J., Healthy Eating: A Guide for People with Ms. 2008. Multiple Sclerosis Society of Canada
-Hatter, L., Nutritional Guidelines in Multiple Sclerosis. 2012. 2nd Edition. Multiple Sclerosis Society of WA
-National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Multiple Sclerosis: Hope Through Research. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Multiple-Sclerosis-Hope-Through-Research.
-Farinotti M, Vacchi L, Simi S, Di Pietrantonj C, Brait L, Filippini G. Dietary interventions for multiple sclerosis. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD004192. doi: 10.1002/14651858.CD004192.pub3. Review.