Συνέδριο του Φόρουμ των Ευρωπαίων Ασθενών (EPF) στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, συνέδριο της EPF, της μεγαλύτερης οργάνωσης ασθενών στην Ευρώπη, προκειμένου να συζητηθεί ένα σημαντικό θέμα, η διακρατική παροχή υπηρεσιών στους ευρωπαίους ασθενείς.

Το Φόρουμ εδώ και χρόνια έχει διακηρύξει ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι μέρος της αλυσίδας που αποφασίζει για την θεραπεία τους και όχι απλά να είναι δέκτες υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, η γνώση για τις υπάρχουσες θεραπείες σε όλη την Ευρώπη και η πρόσβαση σε αυτές, είναι σημαντική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. έχει εκδώσει μια ντιρεκτίβα (σε αυτόν τον σύνδεσμο http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32011L0024), όμως είναι φανερό ότι η έκδοσή της δεν σημαίνει αναγκαστικά και εφαρμογή της.

Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, αφού μάλιστα είχαν προηγηθεί μερικές περιφερειακές συσκέψεις. Η κωδικοποίηση της πραγματικής κατάστασης, τα επιμέρους προβλήματα και άλλα θεωρήθηκε καλό να συζητηθούν.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας του Λουξεμβούργου, καθώς το Λουξεμβούργο έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτήν την περίοδο, και συνεχίστηκε με την σημαντική παρέμβαση του Επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε., κ. Vytenis Andriukaitis, ο οποίος κι αυτός αναφέρθηκε στην ανάγκη του να πάρει σάρκα και οστά η ντιρεκτίβα, καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή της.

Οπωσδήποτε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς τα κόστη μεταφοράς και θεραπείας είναι απαγορευτικά για πολλές χώρες και ασθενείς.

Όμως, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, με πιο σημαντικό αυτό των πληροφοριών. Τα περισσότερα κράτη δεν παρέχουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες στους ασθενείς για το που να στραφούν, πώς και που θα πάνε, το κόστος και άλλες πληροφορίες. Τις περισσότερες φορές ούτε τα ίδια γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε χρόνο και χρήμα.

Στον τομέα αυτό μπορούν οι διάφορες Εταιρίες, όπως η ΕΕΣΚΠ,  να παράσχουν διάφορες πληροφορίες και ο ρόλος τους μπορεί να γίνει σημαντικός, καθώς έχουν διεθνείς επαφές πιο συγκεκριμένες από όσα τυχόν γνωρίζουν οι κρατικοί φορείς.

Στην συνέχεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν δύο περιπτώσεις χωρών, της Σουηδίας και της Σλοβενίας, για το σύστημα που έχουν στις χώρες τους, προκειμένου να στέλνουν ασθενείς τους στο εξωτερικό.

Τέλος, οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και συζήτησαν επιμέρους θέματα. Τα αποτελέσματα τους παρουσιάστηκαν στο κλείσιμο του συνεδρίου, ενώ έγινε λόγος και για τα επόμενα βήματα. Η Ε.Ε. θα δημοσιεύσει το φθινόπωρο μια βελτιωμένη έκδοση της ντιρεκτίβας και το Φόρουμ θα προσπαθήσει να συμβάλει σε αυτή με τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού.

Η Εταιρία μας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο συνέδριο αυτό, μαζί με την Εταιρία Σπανίων Παθήσεων, συμμετείχε στις διαδικασίες, επέβαλε ερωτήσεις και ήρθε σε επαφή και με άλλους φορείς του εξωτερικού.

Θεωρούμε ότι κάθε τέτοια κίνηση είναι σε καλή κατεύθυνση, και θα βοηθήσει σε καλές πρακτικές στο μέλλον. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ρόλος των ασθενών και των Εταιριών τους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε σημαντικό βαθμό.

 

Κώστας Μιχαλάκης

 Γενικός Γραμματέας ΕΕΣΚΠ

Φιλόλογος-Ιστορικός

 

Για περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

 

http://www.eu-patient.eu/News/News/press-release-is-cross-border-healthcare-working-for-patients/

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.981154295249841.1073741848.172466039452008&type=3