Νέα προσέγγιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ειδικοί συνδέουν τη νόσο με την έλλειψη νευροστεροειδών
Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στης σκλήρυνσης κατά πλάκας μέσω των νευροστεροειδών και συγκεκριμένα της αλλοπρεγνανολόνης προτείνει ομάδα ερευνητών

Λονδίνο

Ελπίδες για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης η οποία θα σταματά ή και θα αναστρέφει τη νόσο προσφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά οι οποίοι ανακάλυψαν μια εντελώς διαφορετική και άγνωστη ως τώρα θεραπευτική προσέγγιση.

Το κλειδί στα νευροστεροειδή

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Εντμοντον του Καναδά έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος όσων πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροστεροειδούς _ τα νευροστεροειδή είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στην παραγωγή και την καλή λειτουργία των νευρώνων. Χορηγώντας τη συγκεκριμένη χημική ουσία σε ποντικούς με πολλαπλή σκλήρυνση διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους.

Αν αυτή η νέα θεραπευτική προσέγγιση της πολλαπλής σκλήρυνσης αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική και εφαρμόσιμη στον άνθρωπο, θα αλλάξει θεαματικά τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας η οποία με τις υπάρχουσες προσεγγίσεις απλώς επιβραδύνεται.

Οι καναδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η «ενίσχυση» των νευροστεροειδών στον εγκέφαλο μπορεί να γίνει με τη χορήγηση ενός απλού χαπιού που θα έχει ελάχιστες παρενέργειες σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Σύγκριση εγκεφάλων

Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα _ η οποια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων με σκλήρυνση σε όλο τον κόσμο _ έφθασε στη σημαντική ανακάλυψή της συγκρίνοντας τον εγκέφαλο 16 ασθενών με σκλήρυνση με τον εγκέφαλο ανθρώπων που έπασχαν από άλλες ασθένειες.

Οι επιστήμονες είδαν ότι ο εγκέφαλος των ασθενών με σκλήρυνση εμφάνιζε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροστεροειδούς το οποίο ονομάζεται αλλοπρεγνανολόνη.

«Ο ρόλος των νευροστεροειδών στον εγκέφαλο ήταν γνωστός εδώ και καιρό, κανείς όμως δεν είχε σκεφτεί _ ως τώρα _ ότι μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην πολλαπλή σκλήρυνση»δήλωσε μιλώντας σε καναδικά μέσα ενημέρωσης ο καθηγητής Κρις Πάουερ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Brain».

Όταν χορηγήθηκε σε ποντικούς με σκλήρυνση η αλλοπρεγνανολόνη επέφερε σημαντική μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και αποκατάσταση των νευρικών ινών ενώ η κινητικότητα των πειραματόζωων σημείωσε βελτίωση ύστερα από περίοδο 30 ημερών. «Συνολικά διαπιστώσαμε μείωση των βλαβών που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο κατά 50%» σημειώνει ο κ. Πάουερ.

Σύνδεση με τη βιταμίνη D

Η αλλοπρεγνανολόνη προέρχεται από τη χοληστερόλη και συνδέεται με τη βιταμίνη D _ κάτι το οποίο οι ερευνητές θεωρούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη παρατηρηθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι μεγαλύτερη στις βόρειες περιοχές του πλανήτη, όπου τα επίπεδα ηλιοφάνειας είναι μειωμένα και η έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης συχνή.

Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης θετικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νευροστεροειδές μελετάται ήδη σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της επιληψίας και της κατάθλιψης. «Η ουσία είναι ήδη διαθέσιμη και αυτό επισπεύδει τη διαδικασία της χορήγησής της ως θεραπείας σε ανθρώπους και για την πολλαπλή σκλήρυνση» τόνισε ο κ. Πάουερ .

Ο καθηγητής πιστεύει, εξ αιτίας των σημαντικών αποτελεσμάτων που πέτυχε ο ίδιος και η ομάδα του στα πειραματόζωα, ότι η θεραπεία με αλλοπρεγνανολόνη και ενδεχομένως άλλα νευροστεροειδή θα αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας οδηγώντας ακόμη και σε αναστροφή της.

Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση της ασφάλειας της συγκεκριμένης θεραπείας για τον άνθρωπο και, αμέσως μετά, οι δοκιμές που θα διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητά της. «Απέχουμε τουλάχιστον έξι ή επτά χρόνια από την εφαρμογή της θεραπείας, ωστόσο είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο ειδικός.

Πηγή alfavita

Ειδικοί συνδέουν τη νόσο με την έλλειψη νευροστεροειδών

Νέα προσέγγιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας