Ο Χορός της Ζωής

Αν όλη μας η ζωή χαρακτηρίζεται ως ταξίδι η δική μου πάντα άρχιζε με την σκέψη του εαυτού μου στο νερό εκτελώντας ασκήσεις σε μοναδική ποικιλία σύνθετων χορευτικών κινήσεων και αυτή και μόνο η σκέψη έφθανε για να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο. Η μέρα που θα με επέλεγε έναν νέος χορός που δεν γνώριζα ως τότε την ύπαρξη του ίσως ήταν κάτι που σήμερα λέω δικαίωμα στην αναπηρία και τότε έβλεπα ως έναν ακόμη αγώνα που έπρεπε να δώσω.

Στο δημιουργικό μου ξεκίνημα στην ηλικία των 21 η διάγνωση της Σκλήρυνσης Κατά πλάκας αποτέλεσε όχι το εμπόδιο αλλά την αρχή μιας νέας πορείας για ότι είχα ονειρευθεί απλά “χορεύοντας” διαφορετικά, με ρυθμούς και κινήσεις που δεν γνώριζα αλλά προσπάθησα να μάθω και να κάνω δικούς μου. Κρατώντας δίπλα μου αυτούς που πραγματικά με αγαπούσαν χωρίς να κάνω “εκπτώσεις” στα θέλω μου, στηρίζομαι και με στηρίζουν και έτσι προχωρώ. Κάποιες φορές ο χορός μου είναι αδύναμος άλλοτε δυναμικός αλλά πάντα μοναδικός έτσι όπως και πρέπει να είναι η ζωή του καθένα μας μοναδική! Σήμερα μετά από 8 έτη ο αγώνας μου δεν έχει τελειώσει αλλά μ’ αρέσει που μπορώ και συμμετέχω, προσπαθώ, ζω την κάθε μέρα, για εμένα άλλωστε ο αγώνας δεν τελειώνει με το μετάλλιο στο στήθος. Η ουσιαστική νίκη έρχεται σε κάθε πρωινό ξύπνημα, σε κάθε νέο στόχο που θέτουμε, στην κάθε ευτυχισμένη στιγμή που ζούμε και σ’ όλα αυτά η Σκλήρυνση Κατά πλάκας δίνει την μοναδικότητα της που άλλοι ίσως ποτέ δεν αξιοποιήσουν γιατί απλά δεν ξέρουν πόσο πολύτιμος είναι ο χορός της ζωής!

Η άσκηση μέσα στο νερό γίνεται χωρίς τη δράση της βαρύτητας κι έτσι διευκολύνει τις ελλειματικές κινήσεις, μειώνει τον κίνδυνο των τραυματισμών, βοηθά στη διατήρηση και αύξηση του εύρους κίνησης των αθρώσεων. Η άσκηση μέσα στο νερό πετυχαίνει τη διευκόλυνση του συντονισμού και της αρμονίας της κίνησης (μέσα από την προαγωγή της ιδιοδεκτικότητας, δίνοντας πολλαπλά ερεθίσματα στο σώμα από την επαφή με το νερό), μειώνει τον πόνο (αναλγητική δράση). Επίσης παρέχει γενική χαλάρωση και ευεξία και προάγει τη χαλάρωση των μυών που βρίσκονται σε σύσπαση (μέσα από την επίδραση της θερμοκρασίας). Το άτομο δεν πρέπει να είναι παθητικό μέσα στο νερό. Το ιδανικό είναι να εκτελεί απλές ή σύνθετες ασκήσεις, αλλά μετά από αξιολόγηση από ιατρό αποκατάστασης και με την επίβλεψη εξειδικευμένου θεραπευτή